середу, 6 вересня 2017 р.

Хочете відчути себе чарівником? Спробуйте малювати на воді!

Художники та майстри використовують у якості полотна для картин різні матеріали: папір, тканину, дерево, стіни, скло, кераміку та ін. А чи знаєте Ви, що можна також малювати на воді? У таке важко повірити?
Існує давнє мистецтво малювання на воді – ебру. Також його називають «турецьким мармуруванням». Це унікальна техніка, яка полягаю у створені візерунку чи картини на воді, а потім перенесені їх на іншу поверхню (тканину чи папір).


Історія походження мистецтва ебру має багато теорій та думок. Достеменно не відомо де воно зародилося, але його батьківщиною вважають Туреччину, проте ймовірніше, що тут воно набуло  тільки вдосконалення та широкого розповсюдження.
Найстаріший малюнок у техніці ебру датується ХІ століттям, хоча вчені вважають, що ця техніка з’явилась значно раніше, оскільки малюнок був дуже досконалим та майстерним.



Технологія ебру трималася у секреті та передавалася із покоління у покоління тільки гідним наступникам. Майстри використовували виключно природні матеріали, наприклад, пензлі з кінського волоса, нектар гевена (смола гірської рослини), завдяки ній фарби не розчинялися у воді. Зараз можна придбати вже готові набори для малювання на воді, а також окремі матеріали: фарби, згущувачі, гребінці, пензлі, шило та інші інструменти. Проте у якості інструментів можна використовувати підручні матеріали, наприклад, зубочистки, стержні ручок і т. д. Все залежить від вашої фантазії.


Кожна картина у цій техніці є неповторною та унікальною, навіть майстер не знає якою буде його картина. Кожного разу ви отримуєте новий витвір, тому про підробку картини не може бути і мови. А назву твору, зазвичай, дають після його завершення.
Сьогодні зображення створення на воді переводять на різноманітні поверхні: папір, тканину, скло, дерево та кераміку. Так створюють неповторні предмети інтер’єру, одяг, аксесуари, книги, шарфи та багато іншого. Ціни, звичайно, таких виробів досить дорогі.











Немає коментарів:

Дописати коментар